I 2019 vedtok Stortinget endringer i politiloven som innebærer at politiet blir gitt adgang til bevæpning ved sårbare objekter, såkalt punktbevæpning. Som eksempler nevnes Oslo lufthavn, trafikknutepunkter og symboltunge bygg. I forslaget står det at dette ikke endrer gjeldende prinsipp om at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet.
Jobbet for generell bevæpning siden 2012
Politiets Fellesforbund vedtok under sitt landsmøte i november 2012 at vi skulle jobbe for generell bevæpning av norsk politi.
Politiets oppgaver og ansvar innebærer at politifolk må håndtere skarpe situasjoner, når andre trekker seg ut. Publikum har en forventning om at politiet skal løse slike oppdrag raskt, og dermed kan tilgang til våpen være en avgjørende faktor.
På bakgrunn av utviklingen i kriminalitetsbildet og samfunnsutviklingen for øvrig, herunder et endret trusselbilde, er det nødvendig med våpen, for å beskytte publikum og sikre den enkelte tjenestemann- og kvinne. Norsk politi har behov for en vesentlig bedre tilgang til bevæpning enn hva som er dagens situasjon. Disse vedtakene blir av mange sett på som dramatiske.
Til tross for at Bevæpningsutvalget i 2017 kom med en anbefaling om å ikke innføre generell bevæpning i norsk politi mener Politiets Fellesforbund at dette ikke er tilstrekkelig vurdert og skrev i sitt høringssvar samme år at utvalget også må se på perioden med permanent bevæpning og evaluerer fremskutt lagring av skytevåpen. Dette var ikke tatt med i Bevæpningsutvalgets rapport.
I løpet av en fjorten måneders periode (november 2014 til februar 2016) var norsk politi midlertidig bevæpnet, grunnet et skjerpet trusselbildet. Denne perioden visste at politiet håndterte bevæpningen på en svært god måte. Dette mener Politiets Fellesforbund gir et godt grunnlag for å vise at norsk politi har kompetansen som trengs for å være generelt bevæpnet.